Auteursrecht

Copyright, Inbreuk, Bescherming, Namaak, Plagiaat

Wat is auteursrecht. Wanneer u iets heeft gemaakt dan bent u volgens de Auteurswet de "maker". U wordt dan als de auteursrechthebbende aangemerkt. U wilt hetgeen u heeft gemaakt zo goed mogelijk beschermen om te voorkomen dat iemand anders daar zomaar mee vandoor kan gaan. Daarom is het auteursrecht in het leven geroepen.

Intellectueel eigendom
Het auteursrecht maakt onderdeel uit van het intellectueel eigendomsrecht. Naast het auteursrecht en de daarop lijkende naburige rechten behoort hiertoe ook het merkenrecht, het octrooirecht, het modellenrecht en het handelsnaamrecht.

Exploitatierechten
Als auteursrechthebbende heeft u het exclusieve recht om uw "werk", de juridische benaming voor het ontworpen "object", openbaar te maken en te reproduceren, oftewel: te exploiteren. Dit recht houdt ook in dat u anderen kunt verbieden om uw werk te reproduceren en openbaar te maken.

Persoonlijkheidsrechten
Naast de exploitatierechten krijgt elke maker van een werk persoonlijkheidsrechten, ook wel 'morele rechten' genoemd. Persoonlijkheidsrechten kunnen niet in handen van iemand anders komen en blijven dus bij de maker, ook als de maker zijn of haar auteursrecht (dus het openbaarmakingsrecht en verveelvoudigingsrecht) aan een ander zou hebben verkocht.

Het kan ook zijn dat u wordt aangesproken door een ander wegens namaak of plagiaat omdat zij veronderstellen dat u hun werk hebt nagemaakt, of dat u een conflict hebt met bijvoorbeeld een opdrachtgever, opdrachtnemer, licentienemer of licentiegever. Een auteursrecht jurist kan inschatten of er daadwerkelijk inbreuk wordt gemaakt op uw recht of het recht van een ander.

Modellenrecht
Nauw gelieerd aan het auteursrecht is het modellenrecht. Een model kan tevens auteursrechtelijke bescherming genieten, wanneer het voldoet aan de specifieke voorwaarden van nationale wetgeving op het gebied van het auteursrecht. De beschermingsduur van het modellenrecht is maximaal 25 jaar. Het auteursrecht biedt een bescherming tot 70 jaar na de dood van de maker.

Kijk hieronder voor een overzicht van de juristen gespecialiseerd op het rechtsgebied auteursrecht.


 

Recht & Raad

Amsterdam
Recht & Raad - rechtshulp voor ondernemers Recht & Raad is dé rechtshulp specialist voor ondernemers. Al onze juristen verlenen al ruim 20 jaar rechtshulp aan ondernemers. Hierdoor kunnen wij u vlot en deskundig helpen.

LEXPAT Bedrijfsjuristen

Vught
LEXPAT Bedrijfsjuristen staat voor Legal EXPatriate and Tax. Ons juridisch advieskantoor herbergt ontslagspecialisten en bedrijfsjuristen met meer dan 20 jaar ervaring, waarbij de werkwijze wordt getypeerd als deskundig, no nonsense, persoonlijk, snel en praktisch. Het (bedrijfs-)..

Merkenbureau Bakker & Verkuijl

Breda
Merkenbureau Bakker & Verkuijl is opgericht in 1991. Het accent..

Share |