Intellectuele Eigendom

Merken & Namaak, IE, Patent, Octrooi, Licentie

Wat is Intellectueel eigendom (IE)?
Intellectueel eigendom is een verzamelnaam voor een aantal rechten die als doel hebben de bedenker van een werk te beschermen. Per intellectuele eigendomsrecht verschillen de rechten en de rechthebbenden van aard, omvang en duur. Tot het intellectuele eigendomsrecht worden gerekend het auteursrecht, naburige rechten, portretrecht, octrooirecht, merkenrecht, modellenrecht, handelsnaamrecht, kwekersrecht en het chipsrecht.

Voorbeelden van zaken die onder het intellectuele eigendom vallen:

  • De handelsnaam: de naam van de onderneming mag niet zomaar gebruikt worden door anderen.

  • Een merk: het logo van het bedrijf of het logo van een specifiek product wordt beschermd door het intellectueel eigendomsrecht.

  • Auteursrechten: Alles wat wordt geschreven of ontworpen valt onder het auteursrecht. Daardoor mag een handleiding, advertentie, brochure, foto of bouwtekening niet zonder meer gekopieerd worden.

  • Modellenrecht: Producten die voor modelbescherming in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld: een kast, tafel of stoel, apparatuur, kleding, verpakkingen en lettertypen. Voorwerpen met alleen maar een decoratieve functie komen niet voor bescherming in aanmerking. Registratie is vereist.

  • Octrooi: bij octrooien gaat om een technische uitvinding die je op die manier beschermt. Met een octrooi wordt voorkomen dat anderen uw uitvinding in dat land op de markt brengen. Een octrooi geldt voor een bepaald land.


Een jurist gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht kan u adviseren op welke wijze uw rechten het beste kunnen worden beschermd. Soms is het raadzaam om een octrooi aan te vragen maar het kan ook zijn dat merkbescherming of modelbescherming voldoende is en goedkoper.

Anderen mogen uw werk niet zomaar namaken, doorgeven, kopiëren of weggeven. Een jurist gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht kan helpen inschatten of er daadwerkelijk inbreuk wordt gemaakt op uw recht of het recht van een ander en welke actie gepast en noodzakelijk is.

Kijk hieronder voor het overzicht van juristen gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht.


 

MKB HuisJuristen

MKB HuisJuristen is de juridisch partner voor ondernemers in het MKB. Wij opereren in vele sectoren en branches. Wij behartigen uw belangen of adviseren -snel, duidelijk en daadkrachtig- omtrent juridische kwesties, zodat u zich kunt richten op de..

MKB HuisJuristen

Almere
MKB HuisJuristen is de juridisch partner voor ondernemers in het MKB. Wij opereren in vele sectoren en branches. Wij behartigen uw belangen of adviseren -snel, duidelijk en daadkrachtig- omtrent juridische kwesties, zodat u zich kunt richten op de kernactiviteiten van uw..

Recht & Raad

Amsterdam
Recht & Raad - rechtshulp voor ondernemers Recht & Raad is dé rechtshulp specialist voor ondernemers. Al onze juristen verlenen al ruim 20 jaar rechtshulp aan ondernemers. Hierdoor kunnen wij u vlot en deskundig helpen.

Merkenbureau Bakker & Verkuijl

Breda
Merkenbureau Bakker & Verkuijl is opgericht in 1991. Het accent..

Share |